Stoletnik, ki je zlezel skozi okno in izginil

By admin. Filed in Knjige  |  
TOP del.icio.us digg

Še ena odlična knjiga, skandinavskega (švedskega) avtorja Jonasa Jonassona, ki sem jo prebral na dopustu. Komedija, pri kateri se pogosto nisem mogel zadržati  in sem se začel na ves glas smejati. Knjiga govori o burnem življenju Allana Karlssona, ki je dočakal svoj 100. rojstni dan v domu za upokojence. Življenje mu je dolgočasno in sklene, da ne bo čakal svoje rojstnodnevne zabave, ampak bo pobegnil. Tudi ta pobeg pa se, tako kot vse v njegovem življenju, konča kot pustolovščina.

V knjigi pravzaprav vsporedno spremljamo dve zgodbi. Ena prikazuje njegovo življenje od malih nog, druga pa od pobega skozi okno doma za upokojence. Za človeka, ki bi doživel le 10 % tega, kar doživi Allan Karlsson, bi rekli, da je živel zelo polno življenje. Allana bi lahko primerjal s Forestom Gumpom. Enak naiven bebček, ki se mu posreči vse v življenju, kljub temu, da mu za večino stvari sploh ni mar. Edino, kar si želi in brez česar ne more, je žganje.

Poglej ga zlomka! Tudi v tej knjigi pa avtor opisuje poslovne prevare. Lubenice iz Maroka postanejo težje, slajše in španske, poljski piščanci postanejo debelejši in švedski… Kaj tudi Švedi niso tako pošteni, kot si jih mi predstavljamo.

Ob pisanju tega prispevka pa sem ugotovil, da je ravnokar prišel v kinematografe film. ki je posnet po tej knjigi. Verjetno bom razočaran, ampak si ga bom ogledal.

Leave a Reply