Volitve v BiH

By admin. Filed in Zunanja politika  |  
TOP del.icio.us digg

To nedeljo so bile v BiH volitve. Na jugu nič novega, bi lahko rekli. Prebivalci so se, kot običajno, odločili za nacionalistične kandidate. Še pred slabim letom so demonstrirali in se tepli s policijo ter zahtevali spremembe, ko pa pridejo volitve, volijo ljudi, ki že desetletja skrbijo za njihovo mizerijo. Žal ne poznam politične situacije tam, a morda je nekaj svetlobe na koncu srbskega tunela, kjer Dodik, dobiva močno opozicijo v Zvezi za spremembe. Tudi v Federaciji je nekaj strank, ki morda pomenijo upanje, predvsem Komšičeva Demokratska fronta ter Zveza za boljšo prihodnost Fahrudina Radončića. Vendar pa novi obrazi ne pomenjo nujno nove politike, kar vidimo tudi v Sloveniji.

Recept, kako priti na oblast in tam ostati, se očitno nikoli ne spremeni. Potrebuješ sovražnika, ča ni domačega pa najdeš tujega, in vpiješ, da so tvoji sonarodnjaki ogroženi. Ljudje smo kot ovce in se stisnemo v svojo čredo. Veliko je sicer tistih, ki vidijo, da to le škodi, a večina teh se odloči da se bo brigala zase. Padajo na (delno realno) finto, da so vsi politiki isti in zato se volitev ne udeležijo. Takih je bilo v BiH skoraj 46 %. Veliko, dovolj za velike spremembe!

Kaj pa vem, morda pa bo po 4 letih BiH edina država na svetu, ki ji vladajo nacionalisti (bolje rečeno šovinisti), ljudje živijo srečno in bogato življenje ter se cedita mlek in mleko.

Leave a Reply