Razveljavljen odlok o poimenovanju ceste po Josipu Brozu Titu

By admin. Filed in Jugoslavija, NORO!, Notranja politika, Vse mogoče in nemogoče  |  
TOP del.icio.us digg

Ustavno sodišče je pred dnevi razveljavilo odlok o poimenovanju ceste po Josipu Brozu Titu. Iskreno rečeno, nisem videl smisla v poimenovanju po njem in je ne vidim v razveljavitvi tega odloka.

Pobudo za oceno ustavnosti odloka o poimenovanju Titove ceste je dal podmladek NSi. Ob tem je Jernej Vrtovec dejal, da je Tito sinonim za kršenje človekovih pravic in svoboščin, poimenovanje ulice po njem pa razdvaja javnost. Slednje je verjetno res, kajti Tito je najbolj znan “slovenske matere sin”. Bil je diktator, tako kot mnogi, a je v življenju naredil tudi marsikaj dobrega. Verjetno je res kriv za povojne poboje, a je kriv tudi za priključitev Primorske k Sloveniji.

Pri presoji so sodniki izhajali iz načela spoštovanja človekovega dostojanstva, ki je v središču ustavnega reda. V ustavi so začrtana  načela, “ki izražajo temeljno ustavnopravno kakovost nove samostojne in neodvisne države”. Res je, a če se nemotim, je zapisana tudi kontinuiteta s prejšnjo državo. Leta 1974 (pod Titovim predsedovanjem) je bila v ustavo zapisana možnost osamosvojitve republik, kar smo s pridom izkoristili leta 1991.

Najbolj pa mi je všeč tole: “O protiustavnosti predpisa ali drugega oblastnega ravnanja, ki ima simbolni pomen, je mogoče govoriti takrat, kadar ta simbol z avtoriteto oblasti izraža vrednote, ki so nezdružljive s temeljnimi ustavnimi vrednotami, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija in vladavina prava. Ker je poimenovanje javnih prostorov oblastno dejanje, to pomeni, da daje oblast tem vrednotam priznanje, jih podpira ali se z njimi poistoveti.” Če to ni kretenizem!!! Poistovetiš se z njim! Očitno ni mogoče nekomu dati priznanja za tisto, kar je dobrega naredil in kritizirati za slabo. Nekako dvomim, da Francozi svojega Napoleona smatrajo za množičnega morilca in se ga sramujejo. Zgodovina Velike Britanije je zgodovina vojn in terorja ter kršenja človekovih pravic. Več ko so njihovi poveljniki pobili ljudi, bolj so cenjeni. Kako velik človek je bil Tito se vidi iz števila delegacij, ki so prišle na njegov pogreb. Takega števila najvišjih svetovnih politikov na enem mestu ni bilo nikoli prej, ne kasneje. Izjema je morda kako zasedanje Združenih narodov, a dvomim.

 Sodniki so se strinjali, da je bil Josip Broz Tito vodja nekdanje države, zato njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim, ki so ga zaznamovale obsežne in grobe kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Tudi s tem se načeloma strinjam. Vendar, sem pri svoboščinah in človekovih pravicah bolj dosleden od NSi in Ustavnega sodišča. V Ljubljani so pred leti poimenovali cesto po papežu Janezu Pavlu II. Ne samo to, poimenovanje so, v maniri komunistov, izvedli še, ko je bil živ. Tudi to poimenovanje je razdvojilo javnost. Tudi Papežu, tako kot Titu, lahko pripišemo marsikatero dobro dejanje, predvsem hitro priznanje Slovenije. Vendar pa je on vodja države, ki simbolizira pedofilski režim, ki je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, da pedofilske afere ne pridejo v javnost. Najbolj mi je ostala v spominu novica, da je izdal odlok, s katerim je ukazal, da morajo cerkveni možje prijaviti pedofile v svojih vrstah, a je to omejil na ZDA. Zakaj? Zato, ker so se v ZDA začele odškodninske tožbe proti katoliški cerkvi, ki so marsikatero škofijo pripeljale na rob propada. In tak človek je postal bleženi! 

Torej, naj gremo na ustavno sodišče in zahtevamo razveljavitev odloka a poimenovanju ulice po Janezu Pavlu II?

Leave a Reply