Archive for the 'NORO!' Category

Praznično voščilo dr. Romane Jordan

petek, december 27th, 2013

Politiki stranke SDS zelo redko presenetijo, vsaj v pozitivnem smislu ne. Danes sem poslušal, nato pa še na spletu poiskal, voščilo evropske poslanke dr. Romane Jordan. Tu se bom osredotočil na nekaj njenih želja.

“Več strpnosti in manj ekstremizma.” Odlično, upam, da se bodo v SDS tega držali. Večina nestrpnosti prihaja iz njihove strani.

“Manj »državnega interesa« in več delovnih mest.” Delovna mesta so potrebna, a vprašanje je, kakšna delovna mesta želimo. Svetovna neoliberalna politika nas sili v tekmovanje nižanja plač, delovnih pogojev… Državni interes pa je zmerljivka le v Sloveniji, kjer politiki (predvsem SDS) državo pojmujejo kot plen. Vsakič, ko je zavladala desnica je sledil kadrovski cunami, s kadri, ki so mnoga dobrostoječa podjetja poslali v izgubo.

“Manj »demokratičnega socializma« za več sociale.” Za več socialnih pomoči, bi morala reči, glede na janševo izjavo izpred parih mesecev, da je treba takoj odpustiti 30.000 javnih uslužbencev (in s tem spraviti v revščino 100.000 ljudi). Ne vem, kaj jo bolj moti “demokratičen” ali “socializem”. Socializem izhaja iz besede “sociala”.

Evropski uniji želim
več trajnostnega razvoja za zdravo okolje, višjo konkurenčnost in močnejšo socialno varnost.” Malo je pogledala v program stranke TRS (trajnostni razvoj), višja konkurenčnost so lepe želje, močnejšo socialno varnost pa lahko dnevno vidimo, kako se razgrajuje, v Grčiji, Španiji, Sloveniji… Evropa uničuje socialno varnost, predvsem z dragimi krediti za države v težavah. Pa te države niso v težavah le zato, ker so zapravljale, pač pa zato, ker so sledile neoliberalnim politikam EU z zmanjševanjem davkov, dopuščanjem trgovanja preko davčnih oaz itd.

“Več skupnega odločanja in večjo moč Evropskega parlamenta za boljše skupne rezultate in višjo stopnjo demokratičnosti.” Kdor kar naprej govori o neki lustraciji, stricih iz ozadja, kontinuiteti… ta si ne prizadeva za demokratičnost, pač pa le za udejanjanje svojih idej. V demokraciji imajo tudi komunisti pravico do besede, a SDS preganja vse, kar je vsaj prbližno usmerjeno v levo.

“Dvig politične kulture, sprejemanje odgovornosti ter prenos dobrih praks za blaginjo Evropejk in Evropejcev.” To pa, iskreno rečeno, res potrebujemo. O politični kulturi govori prejšnji odstavek, odgovornosti za napake iz let 2005-8 ni prevzel še nihče, dobre prakse pa uvajamo. Vse manj imamo redno zaposlenih, vse več prekarnih delavcev…, tako kot v dobrostoječi Nemčiji. Samo še minimalno plačo moramo uskladiti z njimi na 8,5 €/h.

Davčne oaze

ponedeljek, julij 23rd, 2012

No, pa smo le dobili neko oceno vrednosti bogastva, ki je skrito v davčnih oazah.  James Henry, bivši glavni svetovalec pri podjetju McKinsey in član združenja Tax Justice Network. je izračunal, da naj bi bilo denarja za 21 bilijonov dolarjev.  Za ta znesek pa trdi, da je verjetno premajhen, da je bolj realna številka 32 bilijonov. Delež Slovencev je sicer skromen, a ni zanemarljiv. Po podatkih DURS za leto 2010, je šlo v davčne oaze 1,6 milijarde  €, od tam pa se je vrnila okrogla milijarda. V boljših letih je šlo tja verjetno še veliko več denarja.

Ko evropski politiki iščejo rešitve za finančne težave državnih proračunov nekako vedno spregledajo možnost prepovedi poslovanja z davčnimi oazami. Zakaj? Glavna davčna oaza je pravzaprav v Veliki Britaniji. To je Londonski City, finančni megakompleks. VB pa nima davčne oaze le v svojem glavnem mestu pač pa še na kupu otokov, ki so bolj ali manj oddaljeni od nje (Jersey,  Guernsey, Isle of Man). Poleg teh pa so še nekdanje njihove kolonije (Kajmanski otoki, Deviški otoki, Montserrat…). No, niso pa angleži edini, ki služijo z davčnimi oazami. Vsako leto je kakšna nova in sedaj naj bi jih bilo že preko 100. Evropsko politiko v glavnem vodijo bogati politiki, od katerih imajo verjetno mnogi denar naložen v teh oazah, ali pa ga imajo njihovi dobri in bogati prijatelji, katerim se človek ne sme zameriti. Zato je potrebno varčevati pri  učiteljih, vzgojiteljih, gasilcih, zdravnikih… Davčne oaze pa so nedotakljive. Nekaj so jih sicer omenjali v Bruslju, predvsem na začetku krize, potem pa je vse utihnilo. Denar se bo zato še naprej odlival v njih, naši proračuni pa bodo vse manjši, države pa “modno vitke”. Kar se ne bo moglo financirati iz proračuna bomo sprivatizirali in plačilo prenesli na državljana, dobičke pa spet v davčne oaze. Kje je konec?