Archive for the 'Jugoslavija' Category

Referendum pred 24. leti

ponedeljek, december 29th, 2014

24 let je minilo od referenduma, s katerim smo se odcepili od Jugoslavije. Dolga doba je to in prav lahko se zgodi, da kaj pozabimo v tem času. Da pa stvari nebi šle v pozabo imamo raznorazne arhive. Stavim, da ga imajo tudi na TV Slovenija, pa se jim kljub temu dogajajo hudi lapsusi. Lapsusi ali laži???

V petek sem gledal Dnevnik na TV Slovenija, v katerem so obujali dogodke na referendum iz leta 1990. Nekako takole naj bi šlo: Peter Jambrek je Pučniku predlagal referendum, ta se je navdušil nad idejo in čez 14 dni je Demos to sprejel. Sliši se čisto OK, a žal ni res. Prvi so referendum predlagali člani Socialistične stranke Slovenije (SSS), idejo pa so podprli prenovljeni komunisti, kakorkoli so se že takrat imenovali. Demosovci, s Pučnikom na čelu, so to idejo imeli za izdajo. Predlagatelje so obtoževali, da želijo ostati v nedemokratični Jugoslaviji. Dva ali tri tedne je trajalo prerekanje o tem, ali imajo Slovenci pravico, da jasno povejo, ali si želijo iz Jugoslavije, ali ne. Z nasprotovanjem referendumu so v demosu dokazovali, da jih mnenje Slovencev nič ne briga, da je odcepitev njihov lasten političen projekt. Potem pa je končno nekomu v Demosu prišlo v glavo, (očitno je bil to Jambrek) da tako pomemben in tvegan projekt ne more biti zadeva nekaj političnih vodij. Plošča se je obrnila in na socialiste smo pozabili. Vendarle, na TV Slovenija tega nebi smeli pozabiti. Oni so tam, da nam dajejo prave informacije, ne pa neke skrajšane verzije po željah njihovih, politično nastavljenih, direktorjev. Da bi bila zadeva še hujša naj omenim, da je celo tednik stranke SDS, Demokracija, omenil, da so v SSS pred Demosom pozvali na referendum. No, oni trdijo, da je pred njimi že podmladek Socialdemokratske stranke Slovenije (SDSS) zahteval referendum. Iskreno rečeno, bil sem član te stranke, ampak se ne spomnim niti podmladka, niti pobude. Morda pa je res.

Razveljavljen odlok o poimenovanju ceste po Josipu Brozu Titu

torek, oktober 11th, 2011

Ustavno sodišče je pred dnevi razveljavilo odlok o poimenovanju ceste po Josipu Brozu Titu. Iskreno rečeno, nisem videl smisla v poimenovanju po njem in je ne vidim v razveljavitvi tega odloka.

Pobudo za oceno ustavnosti odloka o poimenovanju Titove ceste je dal podmladek NSi. Ob tem je Jernej Vrtovec dejal, da je Tito sinonim za kršenje človekovih pravic in svoboščin, poimenovanje ulice po njem pa razdvaja javnost. Slednje je verjetno res, kajti Tito je najbolj znan “slovenske matere sin”. Bil je diktator, tako kot mnogi, a je v življenju naredil tudi marsikaj dobrega. Verjetno je res kriv za povojne poboje, a je kriv tudi za priključitev Primorske k Sloveniji.

Pri presoji so sodniki izhajali iz načela spoštovanja človekovega dostojanstva, ki je v središču ustavnega reda. V ustavi so začrtana  načela, “ki izražajo temeljno ustavnopravno kakovost nove samostojne in neodvisne države”. Res je, a če se nemotim, je zapisana tudi kontinuiteta s prejšnjo državo. Leta 1974 (pod Titovim predsedovanjem) je bila v ustavo zapisana možnost osamosvojitve republik, kar smo s pridom izkoristili leta 1991.

Najbolj pa mi je všeč tole: “O protiustavnosti predpisa ali drugega oblastnega ravnanja, ki ima simbolni pomen, je mogoče govoriti takrat, kadar ta simbol z avtoriteto oblasti izraža vrednote, ki so nezdružljive s temeljnimi ustavnimi vrednotami, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija in vladavina prava. Ker je poimenovanje javnih prostorov oblastno dejanje, to pomeni, da daje oblast tem vrednotam priznanje, jih podpira ali se z njimi poistoveti.” Če to ni kretenizem!!! Poistovetiš se z njim! Očitno ni mogoče nekomu dati priznanja za tisto, kar je dobrega naredil in kritizirati za slabo. Nekako dvomim, da Francozi svojega Napoleona smatrajo za množičnega morilca in se ga sramujejo. Zgodovina Velike Britanije je zgodovina vojn in terorja ter kršenja človekovih pravic. Več ko so njihovi poveljniki pobili ljudi, bolj so cenjeni. Kako velik človek je bil Tito se vidi iz števila delegacij, ki so prišle na njegov pogreb. Takega števila najvišjih svetovnih politikov na enem mestu ni bilo nikoli prej, ne kasneje. Izjema je morda kako zasedanje Združenih narodov, a dvomim.

 Sodniki so se strinjali, da je bil Josip Broz Tito vodja nekdanje države, zato njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim, ki so ga zaznamovale obsežne in grobe kršitve človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Tudi s tem se načeloma strinjam. Vendar, sem pri svoboščinah in človekovih pravicah bolj dosleden od NSi in Ustavnega sodišča. V Ljubljani so pred leti poimenovali cesto po papežu Janezu Pavlu II. Ne samo to, poimenovanje so, v maniri komunistov, izvedli še, ko je bil živ. Tudi to poimenovanje je razdvojilo javnost. Tudi Papežu, tako kot Titu, lahko pripišemo marsikatero dobro dejanje, predvsem hitro priznanje Slovenije. Vendar pa je on vodja države, ki simbolizira pedofilski režim, ki je naredil vse, kar je bilo v njegovi moči, da pedofilske afere ne pridejo v javnost. Najbolj mi je ostala v spominu novica, da je izdal odlok, s katerim je ukazal, da morajo cerkveni možje prijaviti pedofile v svojih vrstah, a je to omejil na ZDA. Zakaj? Zato, ker so se v ZDA začele odškodninske tožbe proti katoliški cerkvi, ki so marsikatero škofijo pripeljale na rob propada. In tak človek je postal bleženi! 

Torej, naj gremo na ustavno sodišče in zahtevamo razveljavitev odloka a poimenovanju ulice po Janezu Pavlu II?