Archive for the 'Notranja politika' Category

Referendum pred 24. leti

ponedeljek, december 29th, 2014

24 let je minilo od referenduma, s katerim smo se odcepili od Jugoslavije. Dolga doba je to in prav lahko se zgodi, da kaj pozabimo v tem času. Da pa stvari nebi šle v pozabo imamo raznorazne arhive. Stavim, da ga imajo tudi na TV Slovenija, pa se jim kljub temu dogajajo hudi lapsusi. Lapsusi ali laži???

V petek sem gledal Dnevnik na TV Slovenija, v katerem so obujali dogodke na referendum iz leta 1990. Nekako takole naj bi šlo: Peter Jambrek je Pučniku predlagal referendum, ta se je navdušil nad idejo in čez 14 dni je Demos to sprejel. Sliši se čisto OK, a žal ni res. Prvi so referendum predlagali člani Socialistične stranke Slovenije (SSS), idejo pa so podprli prenovljeni komunisti, kakorkoli so se že takrat imenovali. Demosovci, s Pučnikom na čelu, so to idejo imeli za izdajo. Predlagatelje so obtoževali, da želijo ostati v nedemokratični Jugoslaviji. Dva ali tri tedne je trajalo prerekanje o tem, ali imajo Slovenci pravico, da jasno povejo, ali si želijo iz Jugoslavije, ali ne. Z nasprotovanjem referendumu so v demosu dokazovali, da jih mnenje Slovencev nič ne briga, da je odcepitev njihov lasten političen projekt. Potem pa je končno nekomu v Demosu prišlo v glavo, (očitno je bil to Jambrek) da tako pomemben in tvegan projekt ne more biti zadeva nekaj političnih vodij. Plošča se je obrnila in na socialiste smo pozabili. Vendarle, na TV Slovenija tega nebi smeli pozabiti. Oni so tam, da nam dajejo prave informacije, ne pa neke skrajšane verzije po željah njihovih, politično nastavljenih, direktorjev. Da bi bila zadeva še hujša naj omenim, da je celo tednik stranke SDS, Demokracija, omenil, da so v SSS pred Demosom pozvali na referendum. No, oni trdijo, da je pred njimi že podmladek Socialdemokratske stranke Slovenije (SDSS) zahteval referendum. Iskreno rečeno, bil sem član te stranke, ampak se ne spomnim niti podmladka, niti pobude. Morda pa je res.

SDS spet zavaja

sreda, december 10th, 2014

SDS spet išče pokritje za svoje nečedne posle v zaroti levih sil. Včeraj je bila tiskovna konferenca SDS, na kateri je g. Tanko obtožil Združeno levico, da so jih ignorirali in izločili iz sopodpisa za ustanovitev preiskovalne komisije o gradnji TEŠ 6. ZL obtožuje, da niso upoštevali njenih pripomb, ki naj bi izboljšali delovanje komisije. Iz »prve roke« pa sem slišal, da so upoštevali vse dobre predloge, niso pa upoštevali tistih, ki so bili namenjeni minimiziranju (ne)dela vlade Janeza Janše.

V SDS pravijo, da je zelo slabo obdelano obdobje pred letom 2004, in da so se procesi odločanja začeli že leta 2003. Ne povejo pa, da je njihova pobuda, da se preiskava začne z letom 2003 sprejeta in je del vloge. Pravijo, da bi leta 2009 lahko ustavili gradnjo in: »takrat smo poslanci SDS sprožili več aktivnosti, ki so še omogočale, da bi se ponovno preverilo smiselnost investicije v TEŠ 6, investicijo bi lahko tudi zaustavili. Vse te pripombe in opozorila je vlada Boruta Pahorja gladko prezrla, gospodarski resor pa so takrat v rokah čvrsto držali Golobičevi ministri iz Zaresa, podražitve so se zgodile, ko so resor vodili vodilni iz stranke Zares,« Kdo je tu nor, tisti, ki to govori ali tisti, ki to verjame? SDS je v navezi z SD vedno podpirala projekt in v tistem času se je le Golobič zavzemal za zaustavitev gradnje. Zato so ga obtoževali, da si hoče podrediti energetiko. Tudi Golobičevo zamolčanje lastništva podjetja novinarju Financ so spremenili v grozljivo laž in ga odstranili iz politike. Ministrica Radićeva je dokumentacijo o TEŠ 6 imela le par dni, ko pa je postavila par vprašanj so ji jo vzeli. In sedaj je Zares krivec za TEŠ 6?

Tanko je omenil še par dopolnitev, ki naj bi jih ZL zavrnila. Vse kar našteva bo predmet preiskave in zavrnili so le vstavljanje imen v tekst. Nobenega imena ni, zato so potencialni preiskovanci vsi, vključno s Križaničem, ki je prispeval svoj podpis.

Da pa bi svoji zgodbi dali večjo težo pa seveda vse primerjajo s Patrio in omenjajo, kako je vlada Ropa pripravljala teren za »svojo firmo«, Sistemsko tehniko. No, tu se z njimi delno strinjam. Svinjarijo s prodajo Sistemske tehnike, v kateri je bil že načrtovan posel z osemkolesniki, bi morali preiskati in nekdo bi moral odgovarjati. Ves čas so bili močna stranka v parlamentu, pa niso zahtevali preiskovalne komisije. Zakaj ne? Morda pa je vzrok v »neuspešnem« delu Mogetove komisije, ki je preiskovala trgovino z orožjem. Roka roko umije!