Archive for the 'Zunanja politika' Category

Ukrajina se je odrekla nevtralnemu statusu

torek, december 23rd, 2014

Že mesece, v milejši verziji pa že leta, poteka boj ZDA in Rusije za prevlado v Ukrajini. Pred leti smo gledali spontano Oranžno revolucijo, za katero smo kasneje izvedeli, da ni bila spontana, saj jo je s 50 M$ financiral Soroš. S svojim denarjem ali Ciinim, to je zdaj vprašanje! Revolucija se je ponovila pred dobrim letom dni. Na eni strani je bila Rusija z nizkimi cenami plina in trgovinskim sporazumom, na drugi EU in NATO, z demokratizacijo in krediti. Podporniki EU, oziroma politični vrh se je že izkazal z bogatenjem na račun države in Timošenkova je končala v zaporu. Seveda, če verjamemo pro-ruski struji. (Da je svinjsko obogatela ne dvomi nihče) Na drugi strani Ukrajino ožemajo pro-Ruski oligarhi. Tu se preprosto ne moreš postaviti na eno stran, vsaj ne na pošteno. V tem boju med lopovi so stvari ušle predaleč in mrtve štejejo v tisoče in ne izgleda, da bi se stvari uredile. Danes se je ukrajinski parlament odločil, da se odreče nevtralnosti in vstopi v zvezo NATO. Kreteni! Nato je organizacija, ki hrani predvsem ameriško vojaško industrijo in skrbi za ameriške gospodarske interese. Vse to pa zavijajo v celofan demokracije in človekovih pravic.

Ko gledam dogajanje v Ukrajini si ne morem kaj, da nebi potegnil paralele s kubansko krizo v 60-letih. Takrat so Rusi želeli na Kubi inštalirati svoje rakete, s katerimi bi lahko napadli ZDA. Ti so zarožljali z orožjem in komunisti so se umaknili. Ostal je mir! Ko je NATO začel prihajati v Ukrajino so Rusi zarožljali z orožjem, a ZDA  se na to požvižga. Zakaj se nebi, saj umirajo Ukrajinci!

Volitve v BiH

torek, oktober 14th, 2014

To nedeljo so bile v BiH volitve. Na jugu nič novega, bi lahko rekli. Prebivalci so se, kot običajno, odločili za nacionalistične kandidate. Še pred slabim letom so demonstrirali in se tepli s policijo ter zahtevali spremembe, ko pa pridejo volitve, volijo ljudi, ki že desetletja skrbijo za njihovo mizerijo. Žal ne poznam politične situacije tam, a morda je nekaj svetlobe na koncu srbskega tunela, kjer Dodik, dobiva močno opozicijo v Zvezi za spremembe. Tudi v Federaciji je nekaj strank, ki morda pomenijo upanje, predvsem Komšičeva Demokratska fronta ter Zveza za boljšo prihodnost Fahrudina Radončića. Vendar pa novi obrazi ne pomenjo nujno nove politike, kar vidimo tudi v Sloveniji.

Recept, kako priti na oblast in tam ostati, se očitno nikoli ne spremeni. Potrebuješ sovražnika, ča ni domačega pa najdeš tujega, in vpiješ, da so tvoji sonarodnjaki ogroženi. Ljudje smo kot ovce in se stisnemo v svojo čredo. Veliko je sicer tistih, ki vidijo, da to le škodi, a večina teh se odloči da se bo brigala zase. Padajo na (delno realno) finto, da so vsi politiki isti in zato se volitev ne udeležijo. Takih je bilo v BiH skoraj 46 %. Veliko, dovolj za velike spremembe!

Kaj pa vem, morda pa bo po 4 letih BiH edina država na svetu, ki ji vladajo nacionalisti (bolje rečeno šovinisti), ljudje živijo srečno in bogato življenje ter se cedita mlek in mleko.