Archive for the 'Vera in verstva' Category

Ne moreš služiti dvema gospodarjema. Ali častiš Boga ali pa denar.

torek, november 25th, 2014

Ja, papež Frančišek je papež, kakršnih nismo navajeni. Po spravljivih besedah glede homoseksualcev in pozivih k bolj pravični družbi, se je obregnil še v služenje cerkve. Obsodil je cenike v cerkvah saj bi morali biti krst, poroke itd zastonj. Zanima me, kaj bo gospod Rode rekel na to. Morda se bo celo strinjal, saj verniki, ki ne vedo koliko bi dali, rajši dajo malo več. Dvorca Goričane s preprogo za 80.000 € pač ne moreš obnoviti z drobižem. Zadnjič sem bral njegove, naravnost zaničljive izjave o papežu Frančišku. On naj bi bil eden od tistih ljudi (južnoameričanov), ki veliko govorijo a malo naredijo.

Ja, tudi papež Janez Pavel II je veliko govoril, bolje rečeno pisal. Napisal je kar nekaj pisem oziroma navodil, v katerih je ščitil pedofile po celem svetu in postal bo svetnik. Frančišek bo težko postal svetnik! Ne le, da pridiga proti bogatenju in za pravičen svet. On je celo zahteval preiskavo o pedofiliji v španski Granadi. 4 duhovnike so aretirali, cerkev jih je več suspendirala, preiskava pa poteka proti dvanajstim ljudem. Ne, ne, tak človek res ne more postati svetnik!

Zanima me tudi, kako bo sedaj potekala komunikacija s slovensko cerkvijo. Novi nadškof, Stanislav Zore, je prav tako Frančiškan kot papež. Pravijo, da je prvi Frančiškan po 500 letih, ki je v Sloveniji postal škof! Ja, Frančiškani s pridiganjem o preprostem življenju res nekako niso spadali v slovensko cerkev, bolje rečeno, ne v njen vrh.

Novi dokazi “moralnosti” katoliške cerkve

petek, junij 6th, 2014

Priznam, ko mi kdo omeni cerkev, kot moralno avtoriteto, postanem besen. Dokazov, da je cerkev vse prej kot to, je v zgodovini neskončno. Zadnje odkritje množičnega prikritega grobišča otrok v materinskem domu, v Irskem mestu Tuam, je le pika na i. Materinski dom je ponujal “zatočišče” ženskam, ki jih je družba, zaradi nezakonskih otrok, zavrgla in so ga vodile nune reda sestre dobrega srca. Res, dobro srce so imele, pa želodec tudi, da so lahko gledale, kako otroci umirajo od lakote, nakar so jih (okoli 800) vrgle v neoznačeno jamo.

Na poziv, naj zločin raziščejo, pa je Tuamski nadškof Michael Neary je dejal, da je zgrožen in da da njegova nadškofija nima na voljo nobenih dokumentov, ki bi pričali, kaj se je dogajalo v materinskem domu. Dodal je še, da bo pa Cerkev na Irskem omogočala duhovno podporo ženskam in sorodnikom otrok, ki so tako žalostno končali. Kakšen cinizem!!! Otroke naj bi v jamo metali do leta 1961, kar je več kot pol stoletja nazaj. Kdo se še spomni žensk, ki so bile tam, tistih par, ki je še živih pa se verjetno ne bo niti oglasilo. Po 50 letih pa verjetno nima niti smisla govoriti o kakršnikoli duhovni podpori. Morda pa bi tistim parim dali kako finančno podporo. A, to pa ne!