Archive for the 'Vse mogoče in nemogoče' Category

Referendum pred 24. leti

ponedeljek, december 29th, 2014

24 let je minilo od referenduma, s katerim smo se odcepili od Jugoslavije. Dolga doba je to in prav lahko se zgodi, da kaj pozabimo v tem času. Da pa stvari nebi šle v pozabo imamo raznorazne arhive. Stavim, da ga imajo tudi na TV Slovenija, pa se jim kljub temu dogajajo hudi lapsusi. Lapsusi ali laži???

V petek sem gledal Dnevnik na TV Slovenija, v katerem so obujali dogodke na referendum iz leta 1990. Nekako takole naj bi šlo: Peter Jambrek je Pučniku predlagal referendum, ta se je navdušil nad idejo in čez 14 dni je Demos to sprejel. Sliši se čisto OK, a žal ni res. Prvi so referendum predlagali člani Socialistične stranke Slovenije (SSS), idejo pa so podprli prenovljeni komunisti, kakorkoli so se že takrat imenovali. Demosovci, s Pučnikom na čelu, so to idejo imeli za izdajo. Predlagatelje so obtoževali, da želijo ostati v nedemokratični Jugoslaviji. Dva ali tri tedne je trajalo prerekanje o tem, ali imajo Slovenci pravico, da jasno povejo, ali si želijo iz Jugoslavije, ali ne. Z nasprotovanjem referendumu so v demosu dokazovali, da jih mnenje Slovencev nič ne briga, da je odcepitev njihov lasten političen projekt. Potem pa je končno nekomu v Demosu prišlo v glavo, (očitno je bil to Jambrek) da tako pomemben in tvegan projekt ne more biti zadeva nekaj političnih vodij. Plošča se je obrnila in na socialiste smo pozabili. Vendarle, na TV Slovenija tega nebi smeli pozabiti. Oni so tam, da nam dajejo prave informacije, ne pa neke skrajšane verzije po željah njihovih, politično nastavljenih, direktorjev. Da bi bila zadeva še hujša naj omenim, da je celo tednik stranke SDS, Demokracija, omenil, da so v SSS pred Demosom pozvali na referendum. No, oni trdijo, da je pred njimi že podmladek Socialdemokratske stranke Slovenije (SDSS) zahteval referendum. Iskreno rečeno, bil sem član te stranke, ampak se ne spomnim niti podmladka, niti pobude. Morda pa je res.

Na finskem oprostilna sodba

petek, januar 31st, 2014

Včeraj me je presenetila odločitev finskega sodišča, ki ni ugotovilo, da je šlo pri Patrii za korupcijo. Kolikor se spomnim, je bilo rečeno, da je eden od vodilnih priznal dajanje podkupnine. To je seveda silno razveselilo naše obtožence. Janša je v svojem stilu napisal, da je “doseg Murgel prekratek za finska sodišča”. Očitno Murgle sežejo le do Dunaja.

Pri sojenju našim mi je bilo najbolj smešno, da so obtoženi in njihovi odvetniki trdili, da ni nobenih dokazov, ki bi potrjevali obtožnico, so pa zahtevali izločitev dokazov, ki so jih dobili na Finskem. Ivan Črnkovič jih sedaj poskuša celo izpodbiti z besedami “Izločitev dokazov iz Finske v zadevi Patria je potrjena, saj obsojenih v Sloveniji ti dokazi ne obremenjujejo več”. Ne vem, odkod tako sklepanje. Sodišče ne zanika verodostojnost dokazov, ugotavlja le, da jih ni dovolj za obsodbo. Poleg tega naj bi v sodbi sodniki tudi napisali, da čeprav ni dovolj dokazov za obsodilno sodbo, ostaja resen sum, da je prišlo do podkupovanja. Tega nekako nihče od naših obtožencev ne komentira.

Očitno ne Janša, ne on, niti ostali nočejo slišati zakaj so bili Finci oproščeni. Včeraj je na TV eden od udeležencev lepo pojasnil, da je denar šel iz Patrie, ampak, da obtoženi niso mogli vedeti, kako se bo porabil (in, da je bil namenjen podkupovanju). Torej, če je denar nedvomno šel v Slovenijo in zanj ni bil izstavljen račun ter ni bil nakazan na bančni račun, potem je šlo za nelegalno podkupovanje, pa če so Finci vedeli ali ne.